Σεμινάρια

Κύκλος ειδικών μαθημάτων

 

Η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης-Δήμητρας Χατούπη «δήλος» θα πραγματοποιήσει κύκλο ειδικών μαθημάτων για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τη γνώση τους μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές. Τα ειδικά αυτά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 2 Φεβρουαρίου 2019, κάθε Σάββατο ή Κυριακή και ο κύκλος τους θα είναι τρίμηνος (12 μαθήματα).

Στα ειδικά μαθήματα θα διδάξουν οι:

  • Γαλέος Αντώνης
  • Θεοδώρου Χρίστος
  • Καρβουνιάρης Κωνσταντίνος
  • Παϊζη Γεωργία
  • Μπούκλη Νάνσυ

 

Γεωργία Παΐζη – Χρίστος Θεοδώρου

paizi hristos theodoroy

 

Συνδυαστικό μάθημα Φωνητικής και Τεχνικής Alexander

Το μάθημα περιλαμβάνει ομαδικό ζέσταμα για το σώμα και τη φωνή, 

ενώ στη συνέχεια οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκούνται ατομικά και ομαδικά στο τραγούδι με την υποστήριξη εργαλείων από την τεχνική Alexander (προφορικές οδηγίες και ήπιες χειρονομίες/hands-on). 

Η τεχνική Alexander έχει μακρά παράδοση στη φωνητική εκπαίδευση του ηθοποιού. 

Ώρες: Σάββατο 12:00-14:00

 

Αντώνης Γαλέος

galeos

 

Α) Βασικές αρχές σκηνοθεσίας (ο Ρεαλισμός)-   Ρητορική και υποκριτική

Η εκπαίδευση του νέου σκηνοθέτη μέσα από ασκήσεις και εφαρμογές, όπου ο σπουδαστής θα μυηθεί σε συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης.

Η εξάσκηση θα βασιστεί στη Λειτουργία και την Ενεργοποίσηση της κάτοψης, Ανοιχτές/Κλειστές/Βουβές σκηνές, Επαλήθευση της κίνησης, Ανάδειξη των ποιοτήτων του λόγου.

Η Ρητορική εδώ και δυομιση χιλιάδες χρόνια αποτελεί βασικό πυλώνα στη διδασκαλία του ζωντανού λόγου, του λόγου που βιώνεται και αποτελεί υλικό για παράσταση. Η μέθοδος της είναι κωδικοποιημένη και οι ασκήσεις της συγκεκριμένες. Όποιος διδάσκεται ρητορική, στο τέλος των σπουδών του μπορεί να αυτοσχεδιάζει δομημένα παρουσιάζοντας τον χαρακτήρα ως πεδίο δυναμικών συγκρούσεων. Σε καμία περίπτωση λοιπόν ο αυτοσχεδιασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αρχή της έρευνας. Από τους πέντε κανόνες της, ο πρώτος ονομάζεται Εύρεσις ή Inventio: αποτελεί ένα ρεπερτόριο ασκήσεων ούτως ώστε ο ερμηνευτής να μπορέσει να γεννήσει και να γεννάει υλικά που θα χρησιμοποιήσει στην πορεία στη δημιουργία του έργου του. Το σεμινάριο θα ασχοληθεί απολύτως πρακτικά με τις προτάσεις που μας παραδίδονται για την Εύρεση από τον Αριστοτέλη και από τους βυζαντινούς εκπαιδευτές (με ιδιαίτερη έμφαση στον Αφθόνιο). Στο τέλος του σεμιναρίου πέρα από την εμβάθυνση της γνώσης σας στη λειτουργία του αυτοσχεδιασμού θα μάθετε και να παρατηρείτε την υποκριτική ηθοποιών κλασικών και σύγχρονων και να διδάσκεστε από αυτήν.

Β) Το σεξ στη σκηνή

Το σεμινάριο θα δομηθεί σε δύο μέρη - Το ανθρώπινο σώμα φορμαλιστικά, ως μέρος χορογραφημένων συνόλων. Το άνθρωπινο σώμα στον σύχρονο ρεαλισμό, ως μέρος σχέσεων.

Ώρες: Σάββατο μεταξύ 16.00-18.00

 

Μπούκλη Νάνσυ

Ο Μίμος των Φωνών

“Ένας οικογενειάρχης που επί δεκαετίες ήταν γνωστός και αγαπητός για το ασυνήθιστο οικογενειακό πνεύμα που τον διέκρινε και που ένα πολύ ζεστό και υγρό απόγευμα Σαββάτου δολοφόνησε τα τέσσερα από τα έξι του παιδιά, είπε στο δικαστήριο πως είχε διαπιστώσει ξαφνικά ότι τα παιδιά του ήταν πάρα πολλά.”

Ο μίμος των φωνών είναι ένα βιβλίο του Τόμας Μπέρνχαρν, με πολλές μικρές ιστορίες. Παρακολουθούμε, στιγμιότυπα από κανονικές ζωές και καθημερινότητες ανθρώπων. Τι είναι άραγε αληθινό και τι ψέμα απ’ όλα αυτά; Τι είναι παράλογο και τι όχι; Έχουν συμβεί πραγματικά αυτά τα γεγονότα; Ό, τι αποφασίσουμε, είναι.

Ως άλλοι μίμοι των δικών μας φωνών, θα εξερευνήσουμε τους τρόπους που μπορεί να ειπωθεί μια ιστορία. Ένας είναι ο τρόπος, η απεύθυνση!

Όλα από την αρχή. Από την ανάγνωση. Από την πρώτη ανάσα. Πως αντιμετωπίζουμε ένα κείμενο πρακτικά, πως το απευθύνουμε και γιατί; Μαζί θα το βρούμε. Πάντα μαζί το βρίσκουμε. Δεν γίνεται μόνοι μας. Με την εμπλοκή του σώματος και της φωνής. Στήριγμά μας, το σύμπαν, ο συμπαίκτης μας στο πινγκ πονγκ. Διαδραστικά με τον χώρο. Με την ξεχωριστή προσωπικότητά μας, ως βασικό εργαλείο.


Ο καμβάς και τα χρώματα θα είναι οι ιστορίες κι η ανάγκη μας να τις απευθύνουμε/επικοινωνήσουμε, το περιβάλλον που αν αλλάζει αλλάζει και το πλαίσιο της απεύθυνσης, οι ηθοποιοί και οι προσωπικότητές τους. με χιούμορ. Ψάχνοντας συνεχώς να βρούμε, κυριολεκτικά και μόνο λέγοντας αλήθεια, πως θα μεταδώσουμε με όλη μας την ανάσα και όλο μας το σώμα σε τάση, το θέμα κάθε πολύ σημαντικής ιστορίας.

Ας εξ-ασκηθούμε χωρίς να ψάχνουμε το αποτέλεσμα, πάντα ερευνώντας. Στο παρόν. Στο “εδώ́” και στο “τώρα”. Με συνεχή́ αναρώτηση και ψάξιμο. Θέτοντας ερωτήματα και παίρνοντας τις απαντήσεις από το κείμενο. Κινητήριος δύναμη, ο λόγος που μιλάμε. Για να ακουστούμε! Να δούμε τι και πως οι λέξεις ‘σημαίνουν’.

Ώρες: Σάββατο ή Κυριακή 12.00-14.00

 

Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης

" Το Σώμα Στον Χώρο (του)"

Πως αντιλαμβάνομαι τον χώρο μέσα κι έξω από το σώμα μου; Πως γεμίζω ή αδειάζω αυτόν τον χώρο; Τι με κινεί, τι με κρατά ακίνητο; Πως πάω κάπου; Σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων ερευνούμε κάθε σημείο του σώματός μας ξεχωριστά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, καθώς επίσης τη σχέση του σώματος με τον χώρο.

Αποκτούμε επίγνωση αυτών των στοιχείων μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Ώρες: Σάββατο 14.00-16.00

 

Πληροφορίες:

contact@dilos.gr, 2105203662, 6972287889

Last modified onMonday, 28 January 2019 12:18