fbpx
skip to Main Content
Devised Theatre: ένα σεμινάριο για το Θέατρο της Επινόησης

Τo Devised Theatre δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη των καλλιτεχνών να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους στο εδώ και τώρα, μακριά από τους κανόνες και την συντηρητική στάση του θεατρικού κατεστημένου. Για τους καλλιτέχνες αυτούς, το Devised ήταν και είναι η άρνηση του χάσματος ανάμεσα στην τέχνη και την ζωή, ανάμεσα στον θεατή και τον ηθοποιό, η δυσπιστία προς τις λέξεις, ένας τρόπος απεικόνισης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.

Το Devised μπορεί να ξεκινήσει από ο,τιδήποτε. Καθορίζεται και προσδιορίζεται από το γκρουπ των ανθρώπων που συσπειρώθηκαν για να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με ιδέες, εικόνες, σκέψεις, θέματα ή συγκεκριμένα ερεθίσματα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μουσική, κείμενο, αντικείμενα και κίνηση.

Το Devised έχει να κάνει με τη σύλληψη και τη μορφοποίηση μια ιδέας. Έχει να κάνει με την επινόηση και τη δημιουργία ενός έργου συνόλου. Έχει να κάνει με τη φαντασία, τη διαίσθηση, τον αυθορμητισμό, το ρίσκο και πάνω απ’ όλα με την ομαδική δέσμευση της δημιουργίας μιας παράστασης. Έχει να κάνει με τον πειραματισμό με καινούργιες ιδέες, φόρμες, δομές και την ίδια τη φύση της παραστατικής τέχνης.

Στο σεμινάριο με θέμα το Devised θα ασχοληθούμε με τις βασικές παραμέτρους του:

  • Το αυτοβιογραφικό στοιχείο
  • Το νέο σωματικό λεξιλόγιο
  • Την σχέση με το κοινό

ΒιογραφικΟ σημεΙωμα της Ολγας ΠοζΕλη

Η Όλγα Ποζέλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α. Π. Θ. και Θέατρο στην Δραματική Σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο (ΜΑ), στο Royal Holloway and Bedford New College του Λονδίνου, με υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου και της Ακαδημίας Αθηνών.

Για την Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, σκηνοθέτησε τα έργα : Η μεγάλη της ευκαιρία του Α. Bennett, Ένα κήρυγμα του D. Mamet, Do you love me?, μια παράσταση βασισμένη στη ζωή και τα έργα του διάσημου αντιψυχιάτρου R. D. Laing, Κβετς του Steven Berkoff, Πουλί της Ηδονής, μία παράσταση devised theatre βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Peter Carey, Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;, devised, βασισμένη στην εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli & David Weiss με τίτλο Questions, και Ποτέ μην πας απ΄τις σκάλες, και πάλι devised με θέμα τις συμπτώσεις.

Για το Do you love me? ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το Do you love me? ήταν επίσης υποψήφιο για δύο βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ». Το Κβετς ήταν υποψήφιο για έξι βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», μεταξύ των οποίων και αυτά της καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας.

Στο Φεστιβάλ Μπέκετ στο  θέατρο Σφενδόνη σκηνοθέτησε το μονόπρακτο Θέατρο. Στο Θεάτρο Επί Κολωνώ σκηνοθέτησε 4 μονόπρακτα του David Ives με γενικό τίτλο 8 Παραλλαγές στον Θάνατο του Τρότσκι.

Για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σκηνοθέτησε τον Μάγο του Οζ και τους Όρνιθες σε διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου.

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ελεύθερου, στην μεγάλου μήκους ταινία Έναστρος Θόλος του Κ. Αριστόπουλου και στις τηλεοπτικές σειρές: Στον Αργαλειό του Φεγγαριού (Κ. Ζώης) και Αττίκ (σκην. Κ. Αριστόπουλος).

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ).

Από το 2004, διδάσκει Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.[/div] Το σεμινάριο οργανώνεται από τη «δήλος» Σχολή Θεάτρου στους χώρους της σχολής και θα διαρκέσει 40 ώρες. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το κόστος συμμετοχής είναι συνολικά 240 ευρώ (140 ευρώ με την εγγραφή και 100 ευρώ στο δεύτερο μάθημα). Για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση παρέχεται βεβαίωση.

Δημοσιεύθηκε:

Back To Top
×Close search
Search