skip to Main Content
«Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Παρουσίαση των διπλωματικών εξετάσεων των απόφοιτων της Σχολής θεάτρου  «δήλος» – Δήμητρας Χατούπη στο Θέατρο του Ν. Κόσμου.

Στις 19 Οκτωβρίου, οι απόφοιτοι της σχολής παρουσίασαν το «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία-διδασκαλία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η παράσταση αποτελεί μια εκ των τριών παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε το τμήμα της σχολής στο πλαίσιο των διπλωματικών εξετάσεων του έτους 2021.

Λίγα λόγια για το έργο:

Την 26η Απριλίου του 1986 µια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού µπλοκ στον πυρηνικό σταθµό του Τσέρνοµπιλ, ένα ατύχηµα αυτό χαρακτηρίστηκε η µεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015), δέκα χρόνια µετά το ατύχηµα, περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη –διακινδυνεύοντας την υγεία της–, µίλησε µε τους πληγέντες, έψαξε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων. Εκατό από αυτές τις µαρτυρίες αποτέλεσαν το βιβλίο: «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος».

Πώς μπορεί να συνεχίσει κανείς να ζει μετά απ’ αυτό, πώς μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί; Πού είναι αυτή η ραδιενέργεια; Τελικά, έχει κανένα αποτέλεσμα η βότκα κατά της ραδιενέργειας; Γιατί δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένη; Πού έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν; Έχετε ακούσει τίποτα πιο ανατριχιαστικό; Μπορείτε να καταλάβετε πως η γέννηση ενός παιδιού είναι πια αμαρτία; Για ποιο πράγμα είμαι ένοχη; Γιατί δε θα γνωρίσει ποτέ αυτό που γνωρίζουν και οι πεταλούδες, τα πουλιά, οι μέλισσες; Ποιος μπορεί να μου κατονομάσει έναν ένοχο;  Τελικά,  γιατί  πεθαίνει,  για  ποιον  θυσιάζεται; Θέλω να μάθω γιατί τόσος πόνος… Για ποιο λόγο;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που ταλανίζουν τους ήρωες της ιστορίας, ή μάλλον των ιστοριών, μιας και η κάθε ιστορία περικλείει έναν μοναδικό κόσμο, έναν μοναδικό πόνο, τον οποίο η Αλεξίεβιτς προσπάθησε να κατανοήσει, μαγνητοφωνώντας τους.

«Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το µέλλον» γράφει στη δική της µαρτυρία µέσα στο βιβλίο.

Σημείωμα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου:

Η φετινή είναι μια δύσκολη, παράξενη χρονιά για τους σπουδαστές δραματικών σχολών, και ιδιαίτερα για τους τελειόφοιτους, οι οποίοι κατά παράδοση έδειχναν τη δουλειά τους όχι μόνο στην επιτροπή του ΥΠΠΟ αλλά και για συγγενείς, φίλους και ανθρώπους του θεάτρου που ενδιαφέρονται να βλέπουν νέους ηθοποιούς. Ο COVID-19 μας το στέρησε κι αυτό. Έτσι πήρα την πρωτοβουλία, που τη συζήτησα με τη Διεύθυνση της σχολής και τα παιδιά, να δώσουμε μια παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με το έργο που δουλέψαμε φέτος, το «Τσέρνομπιλ» της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς.

Το θέατρο ήταν κατάμεστο, και η ατμόσφαιρα συγκινητική και ταυτόχρονα πανηγυρική, σ’ αυτή τη μοναδική χρονική στιγμή ανάμεσα στο τέλος της σπουδαστικής και την αρχή της επαγγελματικής ζωής.

Καλό ταξίδι, αγόρια και κορίτσια μου, στον υπέροχο κόσμο του θεάτρου!

Παίζουν:

Έλενα Βούτση, Κωνσταντίνα Βλάχου, Κρίνα Δαλακλή, Αγγελίνα Δημακοπούλου, Στέλιος Δημόπουλος, Δάφνη Δουβίκα-Αργυροπούλου, Γιάννης Ζαφείρης, Μάνος Ζούρας, Φραντσέσκα Καπορίμο, Πάνος Κορογιαννάκης,  Ελάνθη Κουμαριώτη, Γιώργος Κουμπιάδης, Κατερίνα Κυπραίου, Στέλιος Μοίρας, Χρύσα Νταή, Ραφαήλ Πάγγος, Θωμάς Σιέκας, Αιμιλία Σπαχάι, Αντώνης Φλώρος

Λήψη βίντεο: Δημήτρης Ζούρας

Επεξεργασία βίντεο: Γιάννης Ζαφείρης

Δημοσιεύθηκε:

Back To Top
Search