skip to Main Content
Οι Νύφες της Φωτογραφίας

Εμπνευσμένο από τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη

Το 1922, η φτώχια και η εξαθλίωση στην Ελλάδα και τη Ρωσία αναγκάζουν χιλιάδες οικογένειες να στείλουν τα κορίτσια τους στην Αμερική για να παντρευτούν άντρες που έχουν γνωρίσει μόνο από τις φωτογραφίες τους. Εφτακόσιες γυναίκες αφήνουν την Ανατολή και στοιβάζονται στην Γ’ θέση του ποντοπόρου πλοίου που θα τις πάει στην Αμερική, εκεί που τις περιμένουν άγνωστοι άντρες. Στο μπαουλάκι τους ένα οικογενειακό νυφικό και η φωτογραφία του γαμπρού για την αναγνώριση.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού συμβαίνουν πολλά. Έρωτες, εκμετάλλευση, σχέσεις φιλίας και έχθρας που αναγκαστικά δημιουργούνται σε αυτή τη χωρίς διέξοδο πλωτή πολιτεία. Μέσα σε αυτές τις είκοσι μέρες στο καράβι, μεταξύ καταστρώματος και αμπαριού, η ζωή συμπυκνώνεται και φαντάζει σαν ένας μικρόκοσμος, μια μικρογραφία της κοινωνίας. Ο κόσμος της Α΄ Θέσης, αυτός της αστικής τάξης, γεμάτος αλαζονεία και καλοπέραση, αντιπαραβάλλεται με την εξαθλίωση που βιώνουν οι Νύφες στο Αμπάρι του καραβιού.

Οι Νύφες είναι ένα ταξίδι με πολλές σημασίες. Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Βίωμα βάναυσης αποκοπής από τη θερμή φωλιά των παιδικών και νεανικών χρόνων. Και σωσίβιο για το φτωχόκοσμο που ναυάγησε και ναυαγεί στις φουρτούνες μιας πολύπαθης εποχής και περιοχής.

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία, διδασκαλία: Δήμητρα Χατούπη
Δραματουργική επεξεργασία: Ευγενία Λυρούδια
Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
Μουσική Επιμέλεια & Σύνθεση Ήχων: Έλια Βεργανελάκη
Φωτογραφίες: Ζαφείρω Βλάχου

Παίζουν οι τελειόφοιτοι της Σχολής (με σειρά εμφάνισης): Ρεβέκκα Γκόγκου, Πέτρος Μάνδαλος, Μαρία Νικητοπούλου, Νατάσσα Σφενδυλάκη, Έλια Βεργανελάκη, Λευτέρης Παπακώστας, Μαρία Κακούρου, Βλασία Κουτσού, Γιούλη Αθουσάκη, Ερμιόνη Μπαμπαΐτη, Φαίδρα Παπανικολάου-Βασιλική Βλάχου, Χριστίνα Βρατσίστα, Μαντώ Κεραμυδά, Γιάννης Παυλόπουλος, Φώτης Λαζάρου, Γιώργος Μακρής

Έβελυν
Δωδέκατη Νύχτα
Back To Top
Search