skip to Main Content
Παραστάσεις τελειόφοιτων σπουδαστών

Παραστάσεις τελειόφοιτων σπουδαστών

Σχολής Θεάτρου «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη

Σύγχρονο Γαλλικό έργο

«Ρομπέρτο Τσούκκο»του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

2, 3, 4 και 5 Ιουλίου 2012

Κλασσικό Γερμανικό έργο

«Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου

8, 9, 10 και 12 Ιουλίου 2012

ελληνικο έργο

«Οι Νύφες»

βασισμένο στις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη

15, 16, 17 και 18 Ιουλίου 2012


H Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «δήλος» – Δήμητρα Χατούπη, όπως κάθε χρονιά, παρουσιάζει και φέτος τις παραστάσεις των τελειόφοιτων σπουδαστών της με είσοδο ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν το Σύγχρονο Γαλλικό έργο «Ρομπέρτο Τσούκκο» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές), το Κλασσικό Γερμανικό έργο «Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ και το Ελληνικό έργο «Οι Νύφες», βασισμένο στις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Στις 2, 3, 4 και 5 Ιουλίου 2012 παρουσιάζεται το Σύγχρονο Γαλλικό έργο «Ρομπέρτο Τσούκκο» (1988) του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές (Bernard-Marie Koltès) σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου, Δρόσος Σκότης

Βοηθός σκηνοθέτη: Τίνα Παπαδοπούλου

Φωτισμοί: Βασίλης Καραργύρης

 

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Δευτέρα 2 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Τρίτη 3 Ιουλίου  |  ώρες 7:30μμ και 9:30μμ

Τετάρτη 4 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Πέμπτη 5 Ιουλίου  |  ώρες 7:30μμ και 9:30μμ

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της σχολής.

ΧΩΡΟΣ θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος» της σχολής, Ελευσινίων 11 Α, μετρό Μεταξουργείο.

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.  Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η κράτηση θέσεων.

Τηλ. πληροφοριών & κράτησης θέσεων: 210-5203.562 (12.00-20.00)

«Ρομπέρτο Τσούκκο»

Μια παραβολή για τη βία

Ένας εικοσιτετράχρονος νέος δραπετεύει από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας και ακολουθεί μια ξέφρενη πορεία μέσα στο σκοτεινό τούνελ της σύγχρονης κοινωνίας: ενός κόσμου στεγνού από αισθήματα, παράλογου, αντιφατικού, που πρέπει να «εκκαθαριστεί».  Ο νέος υιοθετεί το ρόλο του άγγελου-εξολοθρευτή.  Ο τρόμος που γεννά και η γοητεία που εκπέμπει τον συνοδεύουν παντού.  Μέχρι το θάνατο.  Μέχρι την έξοδό του στο φως.

Με αφορμή την πραγματική ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου, του Ρομπέρτο Ζούκο, ο γάλλος συγγραφέας Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, που χάθηκε πρόωρα στα 41 του χρόνια, συνθέτει το αρτιότερο έργο του.  Μια παραβολή για τη βία, γραμμένη σε δεκαπέντε σκηνές γεμάτες σαρκασμό, τρυφερότητα, απελπισία.

Ο Μπερνάρ Μαρί Κολτές, γεννημένος σε μια μεσο-αστική οικογένεια στο Μετζ το 1948, ανακαλύπτει για πρώτη φορά τη μαγεία του θεάτρου στα 20 χρόνια του, συγκλονισμένος από την ερμηνεία της ηθοποιού Μαρίας Καζαρέ στη Μήδεια.  Από τη στιγμή εκείνη ξεκινά να ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή θεατρικών έργων.  Το θέατρο του Κολτές είναι μία συνεχόμενη αναζήτηση με θέμα την επικοινωνία των ανθρώπων και βρίσκεται σε αντίθεση με τη γενιά της οποίας δημιούργημα είναι το θέατρο του παραλόγου.  Τα έργα του Κολτές είναι από τα πλέον γνωστά και ο ίδιος βρίσκεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς θεατρικούς συγγραφείς του κόσμου, έχοντας δει όλα τα δημιουργήματά του να ανεβαίνουν επί σκηνής.  Ο ψυχοπαθής δολοφόνος Ρομπέρτο Ζούκο είναι η έμπνευση για το τελευταίο του έργο “Ρομπέρτο Τσούκκο”.  Πέθανε το 1989 στο Παρίσι από AIDS.

Στις 8, 9, 10 και 12 Ιουλίου 2012 παρουσιάζεται το Κλασσικό Γερμανικό έργο «Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ, μετάφραση Σωτηρίας Μαντζίρη και σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Σωτηρία Μαντζίρη

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου

Μουσική Διδασκαλία-Πιάνο:  Χρίστος Θεοδώρου

Χορογραφία: Νικολέτα Ξεναρίου

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Κυριακή 8 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Δευτέρα 9 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Τρίτη 10 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Πέμπτη 12 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της σχολής.

ΧΩΡΟΣ θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος» της σχολής, Ελευσινίων 11 Α, μετρό Μεταξουργείο.

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.  Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η κράτηση θέσεων.

Τηλ. πληροφοριών & κράτησης θέσεων: 210-5203.562 (12.00-20.00)

«Η Όπερα της Πεντάρας»

Ο κύριος Πήτσαμ έχει στήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ζητιάνων στο Λονδίνο.  Προσλαμβάνει καθημερινά ανέργους και τους εκπαιδεύει σε «εξειδικευμένους» ζητιάνους οι οποίοι εργάζονται πλέον για λογαριασμό της «Πήτσαμ και Πήτσαμ Α.Ε.».  Ο Μακχήθ ο φονιάς, ο διασημότερος ληστής του Λονδίνου, αποφασίζει να «βάλει χέρι» στην επιχείρηση του Πήτσαμ.  Για το λόγο αυτό, παντρεύεται κρυφά την κόρη του Πήτσαμ.  Όταν εκείνος πληροφορείται το γεγονός, διαισθανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο για την «εταιρεία» του, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Μακχήθ.  Προσπαθεί να τον καταδώσει στην αστυνομία, πράγμα όμως δύσκολο αφού ο αρχηγός της αστυνομίας Μπράουν ο Τίγρης είναι στην πραγματικότητα «συνεταίρος» του ληστή Μακχήθ.  Ώσπου η Τζένη, μια διάσημη πόρνη και μεγάλος έρωτας του Μακχήθ αποφασίζει να τον εκδικηθεί…

Η «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική του συνθέτη Κουρτ Βάιλ βασίστηκε στο αγγλικό έργο του 18ου αιώνα «Η όπερα του ζητιάνου» του Τζον Γκέι.  Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου1928 στο Θέατρο του Βερολίνου και από την πρώτη στιγμή εντυπωσίασε το ευρύ κοινό και είχε μεγάλο αντίκτυπο στο χώρο του μουσικού θεάτρου.  Γράφτηκε σε μια εποχή όπου το παγκόσμιο οικονομικό κραχ απειλούσε και την Ευρώπη.  Έκτοτε αυτό το βαθύτατα σαρκαστικό έργο παραμένει επίκαιρο.  Γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες, ενώ η εξαιρετική μουσική του Κουρτ Βάιλ έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές για περισσότερο από ογδόντα χρόνια.

Στις 15, 16, 17 και 18 Ιουλίου 2012 παρουσιάζεται το Ελληνικό έργο «Οι Νύφες» σε διδασκαλία-σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη.  Το κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο στο σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη για την ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη

Δραματουργική επεξεργασία: Ευγενία Λυρούδια

Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου

Μουσική Επιμέλεια: Έλια Βεργανελάκη

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Κυριακή 15 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Δευτέρα 16 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Τρίτη 17 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Τετάρτη 18 Ιουλίου  |  ώρα 9:00μμ

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της σχολής.

ΧΩΡΟΣ θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος» της σχολής, Ελευσινίων 11 Α, μετρό Μεταξουργείο.

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.  Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η κράτηση θέσεων.

Τηλ. πληροφοριών & κράτησης θέσεων: 210-5203.562 (12.00-20.00)

«Οι Νύφες»

Βασισμένο στις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη

Το 1922, η φτώχια και η εξαθλίωση στην Ελλάδα και τη Ρωσία αναγκάζουν χιλιάδες οικογένειες να στείλουν τα κορίτσια τους στην Αμερική για να παντρευτούν άντρες που έχουν γνωρίσει μόνο από τις φωτογραφίες τους.  Εφτακόσιες γυναίκες αφήνουν την Ανατολή και στοιβάζονται στην Γ’ θέση του ποντοπόρου πλοίου που θα τις πάει στην Αμερική, εκεί που τις περιμένουν άγνωστοι άντρες.  Στο μπαουλάκι τους ένα οικογενειακό νυφικό και η φωτογραφία του γαμπρού για την αναγνώριση.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού συμβαίνουν πολλά.  Έρωτες, εκμετάλλευση, σχέσεις φιλίας και έχθρας που αναγκαστικά δημιουργούνται σε αυτή τη χωρίς διέξοδο πλωτή πολιτεία.  Μέσα σε αυτές τις είκοσι μέρες στο καράβι, μεταξύ καταστρώματος και αμπαριού, η ζωή συμπυκνώνεται και φαντάζει σαν ένας μικρόκοσμος, μια μικρογραφία της κοινωνίας.  Ο κόσμος της Α΄ Θέσης, αυτός της αστικής τάξης, γεμάτος αλαζονεία και καλοπέραση, αντιπαραβάλλεται με την εξαθλίωση που βιώνουν οι «Νύφες» στο Αμπάρι του καραβιού.

«Οι Νύφες» είναι ένα ταξίδι με πολλές σημασίες.  Βίωμα βάναυσης αποκοπής από τη θερμή φωλιά των παιδικών και νεανικών χρόνων.  Είναι όμως και σωσίβιο για το φτωχόκοσμο που ναυάγησε στις φουρτούνες της πολύπαθης εποχής και περιοχής.

Πληροφοριες:

  • Ημε/νία:  –  
  • Διεύθυνση:ΧΩΡΟΣ θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος» της σχολής, Ελευσινίων 11 Α, μετρό Μεταξουργείο
  • Είσοδος Ελεύθερη

Δημοσιεύθηκε:

Back To Top
Search