skip to Main Content
«Musicality of the body» – Το Μουσικό σώμα του Performer
30 Σεπ - 4 Οκτ 2019 | 15.00-21:00 | 30 ώρες

Εκπαιδευτές: J.Bloodgood, R.Habel

Ένα εργαστήρι με άξονα τη σωματικότητα του καλλιτέχνη και το ρόλο του μέσα στην ομάδα, που απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, performers, μουσικούς τους οποίους ενδιαφέρει ο συντονισμός σώματοςφωνής, καθώς και έμπειρους σπουδαστές. Οι συντονιστές του σεμιναρίου, Rafal Habel και Julianna Bloodgood, performer και εκπαιδευτές των “Song of the Goat Theater”, καθοδηγούν τους συμμετέχοντες σε μια εκ βαθέων εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ σώματος, φωνής, κειμένου και μουσικής.

Στη διαδικασία της αναζήτησης της ανάπτυξης της σκηνικής παρουσίας, δύο είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία του performer, το σώμα και η φωνή του. Απελευθερωμένα και ικανά να εκφράσουν όλο το εύρος της συναισθηματικής του αλήθειας έτσι ώστε να πλησιάσει  την πιο αυθεντική, ευαίσθητη και δημιουργική του πλευρά.

Το εργαστήρι συμβάλλει στην εξέλιξη των τεχνικών της υποκριτικής, του χορού, του τραγουδιού, του μουσικού και σωματικού θεάτρου αφυπνίζοντας την αίσθηση του εσωτερικού και εξωτερικού ρυθμού, δουλεύοντας με την φυσική παρόρμηση, την αίσθηση του χώρου και την συγκέντρωση. Κάθε άσκηση θα εμβαθύνει στην σύνδεση του σώματος με τις αντιδράσεις και τα ερεθίσματα και σταδιακά θα συνδέσει όλες τις πτυχές της υποκριτικής τέχνης. Το αποτέλεσμα της δουλειάς είναι δυναμικό, στοχαστικό και εξ ολοκλήρου μουσικό.

«Υιοθετώντας μία σωματική προσέγγιση στην εκμάθηση υποκριτικής, επιδιώκουμε να αποκαλύψουμε ένα ειλικρινές και αυθεντικό σώμα μέσω του οποίου αναδύεται ο εσωτερικός κόσμος του ηθοποιού και αναζωογονείται όλη η δημιουργική διαδικασία. Κάθε πτυχή της έρευνας αποσκοπεί στην ανάπτυξη ικανότητας ακρόασης και ανταπόκρισης στις ορμές που γεννιούνται στο σώμα του ερμηνευτή αλλά και του συνόλου. Θα εμβαθύνουμε στην σύνδεση φωνής-σώματος και θα διερευνήσουμε πώς δημιουργείται ο ήχος και πώς σωματοποιείται. Στόχος είναι, μέσω της κίνησης και της φωνής, να αφυπνίσουμε ηχητικές δονήσεις που θα συντονιστούν με το μυοσκελετικό σύστημα και θα οδηγήσουν σε μία ενστικτώδη κατανόηση της φωνής και των δυνατοτήτων της σε σχέση με το τραγούδι, το κείμενο και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό.» – R.Habal & J.Bloodgood

Oι συμμετέχοντες χρειάζεται να γνωρίζουν ένα κείμενο της αρεσκείας τους (από το κλασικό θέατρο, στην γλώσσα τους) και ένα τραγούδι, παραδοσιακό.

  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στο τέλος του σεμιναρίου.
  • Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό.

INFO

Ημερομηνίες: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ώρες: 15:00 – 21:00

Διάρκεια: 30 ώρες

Κόστος:

  • για εγγραφές έως 15/9: € 160
  • για εγγραφές μετά τις 15/9: €180

Γλώσσα: Αγγλικά (Θα υπάρχει και διερμηνέας)

Αυστηρός αριθμός συμμετεχόντων μέχρι 20 άτομα

Πληροφορίες/ Εγγραφές : seminaria.dilos@gmail.com / 2105203562 (17.30-20.30)

Βιογραφικά Εκπαιδευτών

Julianna Bloodgood
H Julianna Bloodgood, με καταγωγή από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 2009 με τον θίασο Song of the Goat (Teatr Pieśń Kozła) στην Πολωνία και αυτή την περίοδο είναι φιλοξενούμενη καλλιτέχνης του θεάτρου MITU στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Manchester Metropolitan University σε συνεργασία με τον πολωνικό θίασο Song of the Goat, κάτοχος πτυχίου Καλών Τεχνών από το Ωδείο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στην θεατρική performance και απόφοιτος του Κονσερβατόριου Ειρηνικού Ωκεανού για τις Παραστατικές Τέχνες. Η συνεργασία της με τον θίασο Song of the Goat περιλαμβάνει τα εξής έργα: Songs of Lear; Portraits of the Cherry Orchard; Return to the Voice; Umiłowanie:Dead Walk Love; Island and Hamlet: A Commentary.

Η Τζουλιάνα έχει ταξιδέψει αρκετά διερευνώντας τις ανά τον κόσμο διαφορετικές πολιτισμικές προσεγγίσεις για το σώμα, την φωνή και την τελετουργική διάσταση του θεάτρου, και ειδικότερα στην Νοτιοδυτική Ινδία, την Κένυα, την Ταϋλάνδη, την Ισπανία, την Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους καταυλισμούς Ινδιάνων της Αριζόνα. Διαθέτει ένα ισχυρό υπόβαθρο στην κίνηση και εμβαθύνει στον χορό εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Επίσης ασχολείται με την γιόγκα έδω και 13 χρόνια ενώ είναι πιστοποιημένη δασκάλα Pilates και έχει ασχοληθεί με διάφορες μορφές παραδοσιακών χορών και πολεμικών τεχνών. Η εκπαίδευσή της στην φωνητική περιλαμβάνει την μελέτη του ήχου ως μορφής έκφρασης και επικοινωνίας και την μελέτη παραγωγής της φωνής τόσο για το κλασικό τραγούδι όσο και για το παραδοσιακό. Μέσω της διδασκαλίας της έχει αναπτύξει τη δική της μοναδική προσέγγιση στην κατανόηση της διασύνδεσης φωνής και σώματος γνωστή και ως Γιόγκα της Φωνής ή η Φωνή του Σώματος. Πρόκειται για μία πρακτική ευαισθητοποίησης του σώματος, αντιμετώπισής του ως την απόλυτη πηγή δημιουργικότητας, αναγνώρισης της προέλευσης του ήχου και ανάπτυξης ενός αυθεντικού και πολυσήμαντου σώματος ικανού να εκφράζει συναισθηματική αλήθεια. Η διδασκαλία της περιλαμβάνει και την ενδυνάμωση του συνόλου, την χορωδία, τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό και την μονωδία καθώς και σωματική εξάσκηση.

Η Τζουλιάννα διδάσκει, εκτός των δικών της σεμιναρίων που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, την Πολωνία, την Σκωτία, την Αγγλία, την Ινδία, την Ελλάδα και την Κένυα, και σε διάφορα εργαστήρια που διοργανώνει ο θίασος Song of the Goat ενώ παράλληλα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ωδείου του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και καθηγήτρια της δραματικής σχολής Bral στο Λονδίνο.

Ο Rafal Habel (Ραφάλ Χαμπέλ) είναι δάσκαλος υποκριτικής, ηθοποιός και μουσικός και μέλος του διεθνούς φήμης θιάσου Song of the Goat από την ίδρυσή του το 1996. Έχει λάβει μέρος στις εξής παραστάσεις του θιάσου: Dithyramb: Chronicles- A Lamentation; Lacrimosa; Macbeth; Songs of Lear; Portraits of the Cherry Orchard; Return to the Voice; Umilowanie: Dead Walk Love; Hamlet A Commentary and Inquisitor. Έχει επίσης συμμετάσχει σε παραστάσεις και έχει διδάξει σε Ευρώπη, Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Αυστραλία και Ασία. Ο Ραφάλ έχει επίσης διδάξει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που διοργάνωσε ο θίασος στο Manchester Metropolitan University την περίοδο 2004-2012 καθώς και στο London School of Performance Practices στο πρόγραμμα που συνδιοργάνωσε με το Rose Bruford College το 2014. Η προσέγγιση του Ραφάλ βασίζεται σε μία 20ετή έρευνα και πρακτική πάνω στην performance και σε ένα μοναδικό είδος devised δουλειάς συνόλου, σωματικού και μουσικού θεάτρου, μέσω της οποίας έχει αναπτύξει μία βαθιά κατανόηση της σχέσης κίνησης του σώματος, ήχου, κειμένου και ρυθμού. Ο Ραφάλ είναι ο μουσικός του θιάσου και η ενστικτώδης αίσθησή του για την μουσική και τον ρυθμό τον έχει οδηγήσει στην εκμάθηση διαφόρων μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο με τα οποία έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για το θέατρο. Είναι επίσης πρώην μέλος του βραβευμένου συνόλου παραδοσιακής μουσικής Lautari από το Βρότσλαβ της Πολωνίας ενώ έχει συνεργαστεί και με τον θίασο Bread in the Bone στην Πολωνία και στην Αγγλία.

Περισσότερα για τους εισηγητές:

«Song of the Goat Theater Group»  http://piesnkozla.pl/en
Songs of Lear:  http://www.songsoflear.com
Portraits of the Cherry Orchard:   https://www.youtube.com/watch?v=mKji1bFlruU
Return to the Voice:  http://www.returntothevoice.com
Dead Walk Love:   https://www.youtube.com/watch?v=PehBHt_NvJI

Δημοσιεύθηκε:

Back To Top
Search