skip to Main Content

Το σωματικό και ψυχολογικό focus στην υποκριτική – με τον Τσέζαρις Γκραουζίνις (Cezaris Graužinis)

Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας της και στο πλαίσιο διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της στη θεατρική εκπαίδευση, η Ανώτερη Δραματική Σχολή «δήλος», ανακοινώνει την έναρξη των σεμιναρίων  της με τίτλο «Μεταπτυχιακοί Κύκλοι». Κάθε «Κύκλος» θα είναι αφιερωμένος σε μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα (π.χ. Κινηματογράφος, Δραματουργία, Σκηνοθεσία, Μουσικό Θέατρο, Ειδικά Θέματα Υποκριτικής κ.ά.).

Στόχος των Κύκλων είναι η εξειδίκευση τόσο των αποφοίτων της Σχολής, όσο και ευρύτερα των νέων επαγγελματιών ηθοποιών που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο. Το θέατρο ως  δυναμική τέχνη με κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές προεκτάσεις ζητάει από το σύγχρονο ηθοποιό ή/και εν γένει πρακτικό του θεάτρου,  να μην επαναπαύεται στην τριετή υποχρεωτική σπουδή του, αλλά να διερευνά διαρκώς και να εξελίσσεται στο πλαίσιο συνεχούς βιωματικής εκπαίδευσης.

Η Σχολή έχει τη χαρά να εγκαινιάζει τους “Μεταπτυχιακούς Κύκλους” σε συνεργασία με τον σημαντικό σκηνοθέτη και θεατροπαιδαγωγό *Τσέζαρις Γκραουζίνις (Cezaris Graužinis).

*Για το βιογραφικό του εισηγητή κάντε click εδώ.

Το πρόγραμμα του πρώτου σεμιναρίου στοχεύει, όπως το διατυπώνει ο εισηγητής, στην ανάπτυξη των πρακτικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στην υποκριτική. Το κύριο θέμα του σεμιναρίου είναι:

“Το σωματικό και ψυχολογικό focus στην υποκριτική”

  1. Ασκήσεις κίνησης και λόγου, που αντιμετωπίζουν το σώμα του ηθοποιού ως εργαλείο του ψυχολογικού focus (έλεγχος του σωματικού κέντρου, σταθερότητα του σώματος, ευαισθησία, κινητικότητα, ενέργεια, δύναμη).
  2. Ανάλυση της δραματουργίας με έμφαση στον εντοπισμό του focus του ηθοποιού και του χαρακτήρα
  3. Εργασία πάνω σε αποσπάσματα της “Πενθεσίλειας” του Κλάιστ – σε ομάδες και ατομικά.

Το επιμέρους θέμα του σεμιναρίου είναι το “Θέατρο για τη φαντασία”, όπου ο/η ηθοποιός δεν έχει στόχο να ενσαρκώσει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα (ρόλο), αλλά να παίξει (να δράσει)  σαν ένας εμψυχωτής της φαντασίας του θεατή και σαν χειριστής της.

Όπως έγραψε ο μεγάλος Ιάπωνας ηθοποιός, σταθερός συνεργάτης του Peter Brook, Yoshi Oida:

«Στο θέατρο Καμπούκι υπάρχει μια χειρονομία που σημαίνει ”κοιτάζοντας το φεγγάρι”, όπου ο ηθοποιός δείχνει με το δείκτη του τον ουρανό. Ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός εκτελούσε αυτή την κίνηση με χάρη και γοητεία. Το κοινό σκεφτόταν τότε: ”Α, τι ωραία η κίνησή του!” θαυμάζοντας την ομορφιά της ερμηνείας του και την τεχνική του δεξιοτεχνία.

Ένας άλλος ηθοποιός έκανε την ίδια κίνηση, έδειξε το φεγγάρι. Το κοινό δεν παρατήρησε αν η κίνηση είχε χάρη· το κοινό απλώς είδε το φεγγάρι. Εγώ προτιμώ αυτό το τελευταίο είδος ηθοποιού, αυτό που σε κάνει να δεις το φεγγάρι. Τον ηθοποιό που μπορεί να γίνει αόρατος.»

Yoshi Oida, “The Invisible Actor”, 1997

 

Πληροφορίες:

  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους μέχρι τις 5/2/2024 στο seminaria.dilos@gmail.com.
  • Αριθμός συμμετεχόντων του προγράμματος: 20 άτομα (η επιλογή θα γίνει βάσει βιογραφικού σημειώματος)
  • Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν στις 10/2/2024 με email για το αν έχουν επιλεγεί ή όχι.
  • Χώρος διεξαγωγής των σεμιναρίων: Οδός Ελευσινίων 11, Μεταξουργείο (δίπλα στο σταθμό του Μετρό Μεταξουργείο)
  • Διάρκεια σεμιναρίου: από 20/2 έως 25/2.
  • Ώρα έναρξης μαθημάτων: 16:00-21:00 μ.μ.
  • Κόστος συμμετοχής: 180€

*Κόστος για Απόφοιτους Σχολής: 160€

Εν όψει των 20 χρόνων λειτουργίας της, η Σχολή θα κληρώσει 2 δωρεάν συμμετοχές στο παρόν σεμινάριο από τα βιογραφικά των αποφοίτων της Σχολής «δήλος» που θα επιλεχθούν.

Σημειώνεται επίσης ότι λόγω της βραχύβιας διάρκειας του σεμιναρίου παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να είναι συνεπείς ως προς την παρουσία τους στο συγκεκριμένο σεμινάριο για την ομαλή διεξαγωγή της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στο τελευταίο μάθημα θα υπάρξει και η δυνατότητα να γίνει ανοιχτή παρουσίαση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με το παρόν πρόγραμμα ή για τα μελλοντικά σεμινάρια της σχολής μπορείτε να αποστείλετε στο e-mail contact@dilos.gr ή να καλέσετε στα τηλέφωνα 6972287889 και 2105203562 καθημερινά μεταξύ των ωρών 10:00-18:00 μ.μ.

Back To Top
Search