fbpx
skip to Main Content
Θεσσαλικό Θέατρο – «Λάρισα, η πόλη που μαθαίνει»: Παράσταση Και Πρακτικό Σεμινάριο

Οι απόφοιτοι της σχολής θεάτρου «δήλος – Δ. Χατούπη» προσκεκλημμένοι του Θεσσαλικού θεάτρου και στο πλαίσιο του θεσμού «Λάρισα, η πόλη που μαθαίνει», παρουσιάζουν το «Μνημείο Πεσόντων» της Άλις Όσβαλντ, σε σκηνοθεσία και διδασκαλία της Αλεξάνδρας Καζάζου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και ο θεσμός ΛΑΡΙΣΑ,  Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ  ξεκινούν  τη συνεργασία τους με δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευση και το θέατρο με υψηλού επιπέδου δράσεις και μετακλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούμε με την πρόσκληση της Δραματικής Σχολής «δήλος» και την παρουσίαση της εξαιρετικής πτυχιακής παράστασης των τριτοετών φοιτητών με το έργο Μνημείο Πεσόντων της Άλις  Όσβαλντ  που αναφέρεται στους αφανείς νεκρούς της Ιλιάδας.  Τη διδασκαλία έχει κάνει η Αλεξάνδρα Καζάζου με σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ και έπειτα μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην υποκριτική Ma in acting, υπό την αιγίδα του Manchester Metropolitan University. Από το 2010 είναι στενή συνεργάτης με το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στη Πολωνία  ενώ στην Ελλάδα εργάζεται σαν ηθοποιός, χορογράφος και παιδαγωγός. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην Ανώτερη Ιδιωτική Δραματική Σχολή “Δήλος “και στη σχολή του Κρατικού Βορείου Ελλάδος. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Teatr Andra, που έχει τη βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους, Έλληνες και Πολωνούς καλλιτέχνες. Το 2017 ήταν υποψήφια για το Θεατρικό βραβείο “Ελευθερία Σαπουτζή”και το 2018 για το θεατρικό βραβείο ‘Μελίνα Μερκούρη”.

Είναι για μας σημαντικό που βλέπουμε τη δουλειά της Αλεξάνδρας Καζάζου στην πατρίδα της, τη Λάρισα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένα ταραχώδες έργο πρωτοφανούς σύλληψης και δύναμης εμπνεύστηκε η Άλις Όσβαλντ μεταφράζοντας  τον Όμηρο από το πρωτότυπο και παραδίδοντας στο κοινό το «Μνημείο Πεσόντων», «ένα προφορικό νεκροταφείο για τους νεκρούς της Ιλιάδας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μελάνι» σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά. Η Αγγλίδα ποιήτρια κάνει τη δική της υπόκλιση στη ζωή,  ανάβοντας ένα καντηλάκι μνήμης και θύμησης, για όλους τους νεκρούς του Τρωικού Πολέμου που σκοτώθηκαν στις φονικές μάχες μιας επικής και πολυετούς σύγκρουσης, και τα ονόματά τους χάνονται στη σκιά των μεγάλων πρωταγωνιστών και ηρώων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Μετά την παράσταση της 17ης Σεπτέμβρη θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με θέμα :

“Μνήμη ή Λήθη”;  Πώς ακούμε μια ιστορία. Πώς η ιστορία γίνεται βίωμα και όχι μια απλή πληροφορία;   Μήπως απλώς πρέπει να σταθούμε   μπροστά σε ένα γεγονός και να το κοιτάξουμε αλλιώς;

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Στις 18 Σεπτεμβρίου  4.00-7.00 μ.μ  η σκηνοθέτις  θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για τον τρόπο που εργάστηκε στην παράσταση και είναι ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο με σειρά προτεραιότητας (δηλώσεις συμμετοχής 2410 621209)  .Το σεμινάριο θα είναι πρακτικό και αφορά άτομα που ενδιαφέρονται  για την θεατρική τέχνη .Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να φορόυν άνετα ρούχα και να είναι έτοιμη για σωματική εμπλοκή και εγρήγορση.

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ δίνει τεράστια σημασία στην εκπαιδευτική διάσταση του ρόλου του όπως είναι φανερό με τη λειτουργία του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ  και το ξεκίνημα της δράσης ΣΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ σε συνεργασία με τη  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. και Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

«ΛΑΡΙΣΑ, Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ» έχει αλλάξει την προσέγγιση στη Δια Βίου Μάθηση στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σχέδιο που έχει ως σκοπό να παρέμβει δυναμικά στο επίπεδο της Δια Βίου Μάθησης. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2016 η πόλη της Λάρισας είναι η πρώτη Ελληνική πόλη που έγινε μέλος του Παγκόσμιου δικτύου της UNESCO «οι πόλεις που μαθαίνουν» (Global Network of Learning Cities – UNESCO

Συντελεστές:

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα  Καζάζου

Φωτισμοί: Karol Jarek

Ηθοποιοί:  Οι τριτοετείς της Δραματικής Σχολής ΔΗΛΟΣ

Αγγελή Σοφία, Δέτσικας Σπύρος, Ζήκα Ειρήνη, Καζής Βασίλης, Κακοσούρης Αντώνης, Καμαλάκη Μαρίνα, Καμνή Σταυρούλα, Καρακωνσταντάκης Ηλίας, Καστόρης Ιάσονας, Καστρίτσης Παναγιώτης, Κολονέλου Ιωάννα, , Μαυρομαρά Σοφία, Μουτσοπούλου Δανάη, Νάνος Μάκης, Ντέμου Δανάη, Παγκάλου Αντωνία, Περγαντάς Σπύρος, Πέτρου Βασίλης, Σοφούλη Γιώτα, Σπύρου Βαλεντίνη 

Δημοσιεύθηκε:

Back To Top
×Close search
Search