Πληροφοριες:
- Dragon Rock Opera
- Ημε/νία: –
- Φεστιβάλ Στην Σκιά των Βράχων
- Διεύθυνση:Θέατρο Βράχων – Μελίνα Μερκούρη
- Παγκόσμια πρεμιέρα
- Συμπαραγωγή Ελλάδας Γαλλίας Πολωνίας Βουλγαρίας. Με την υποστήριξη του προγράμματος “Πολιτισμός” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
20 μαθητές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “δήλος” – Δήμητρα Χατούπη θα πάρουν μέρος στο υπερθέαμα του Dragon, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων, στις 19 – 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2013.
Η Ευρωπαϊκή λογοτεχνική κληρονομιά συναντάει το Δράκο – Πρόγραμμα “Helidra”
Eπιχορηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και το Φεστιβάλ Στην Σκιά των Βράχων
Το HELIX ACTION THEATRE με την συνεργασία της LA COMPAGNIE MALABAR από την Γαλλία, το TEATR BIURO PODROZY από την Πολωνία, το PUPPET THEATRE από την Βουλγαρία και το PRISMA Centre for Development Studies από την Ελλάδα παρουσιάζει ένα μεγάλο θέαμα σε μορφή Ροκ Όπεραςμε τίτλο DRAGON. Αφετηρία είναι ο μύθος του Ιππότη Λάνσελοτ που σκοτώνει τον Δράκο, σώζει την πόλη και απελευθερώνει την αγαπημένη του. Η παράσταση έχει ως αναφορές τους Ακρίτες φύλακες των συνόρων, όπως απαντώνται στους μύθους και τις ιστορίες των λαών της Ευρώπης. Η παράσταση είναι ένα σύγχρονο θέαμα πού συνδυάζει την ζωντανή μουσική, το τραγούδι, το χορό, τα ακροβατικά και τα αεροδυναμικά ξυλοπόδαρα, τεχνικές τσίρκου, μαριονέτες, βιντεοπροβολές, μεγάλες εγκαταστάσεις, άρματα και πυροτεχνήματα.
Το Θέαμα DRAGON θα παρουσιαστεί στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ στον Βύρωνα στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Μελινα Μερκούρη και στο INTERNATIONAL STREET THEATRE FESTIVAL στο πλαίσιο του προγράμματος Culture με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της UNESCO, και την συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Στην Σκιά των Βράχων. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ευρώπη.
Στο Θέαμα Dragon η καλλιτεχνική δημιουργία εμπνέεται από την κοινή Ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση των Ακριτών (ηρώων-φυλάκων των συνόρων) χρησιμοποιώντας πολλά στοιχεία από το ερευνητικό έργο του προγράμματος ACRINET – Η Ευρωπαϊκή παράδοση των Ακριτών (www.prismanet.gr/acrinet). Μέσα από την έρευνα των Ακριτικών θρύλων και της Ακριτικής ποίησης αναδύονται διαχρονικά σύμβολα και προαιώνιες αξίες διαπολιτισμικής συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης, μεταφέροντας ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα για την πολύ-πολιτισμική και πολυσυλλεκτική Ευρώπη του σήμερα.
Το HELIDRA είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικούς θεατρικούς οργανισμούς από την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, με σκοπό την παραγωγή ενός θεάματος, με καινοτομικά, πολύ-πολιτισμικά στοιχεία. Στο HELIDRA, η καλλιτεχνική δημιουργία εμπνέεται από την κοινή Ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση των Ακριτών (ηρώων-φυλάκων των συνόρων) χρησιμοποιώντας πολλά στοιχεία από το ερευνητικό έργο του προγράμματος Acrinet.
Το HELIDRA έχει δημιουργηθεί από μια κοινοπραξία τεσσάρων θεατρικών οργανισμών με πλούσιο ιστορικό στις παραγωγές ανοιχτού χώρου και ενός ανεξάρτητου οργανισμού με εμπειρία στην έρευνα και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Helix Action Theatre (Αθήνα, Ελλάδα) – θεατρική εταιρεία με διεθνή παρουσία, υπεύθυνη για το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου της Αθήνας.
Teatro Biuro Podrozy (Πόζναν, Πολωνία), θεατρικός οργανισμός με μακρά παράδοση στις παραστάσεις ανοιχτού χώρου, συχνά με κοινωνικο-πολιτικό προσανατολισμό.
Malabar (Σομιέρ, Γαλλία) θεατρικός οργανισμός με εξειδίκευση στις μεγάλης κλίμακας θεαματικές υπαίθριες παραστάσεις με εντυπωσιακές κατασκευές.
Sofia Puppet Theatre (Σόφια, Βουλγαρία) – Δημοτικό Κουκλοθέατρο που συνδυάζει μια ποικιλία από στυλ και θεατρικές φόρμες, όπως μαριονέτες, παντομίμες και θέατρο σκιών.
PRISMA (Αθήνα, Ελλάδα), ανεξάρτητος ερευνητικός και μελετητικός οργανισμός, με ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα της πολιτιστικής ανάπτυξης.
Το θέαμα πλαισιώνει ένας πολυπληθής και εκλεκτός θίασος από Έλληνες, Γάλλους, Πολωνούς και Βούλγαρους Καλλιτέχνες.
Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς
Λιμπρέτο: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικά – Κοστούμια – Κατασκευές: Sylvestre Jamet
Κινησιολογία: Pawel Szkotak
Σχεδιαστής Mαριονετών: Dimiter Dimitrov
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Βοηθοί Χορογράφοι: Lukasz Kowalski, Jaroslaw Siejkowski
Διδασκαλία Μουσικής – Βοηθός Μουσικού: Μαρίνα Σάττι
Παίζουν
Λάνσελοτ: Κρατερός Κατσούλης
Δράκος: Νικόλαος Καραγκιαούρης
Δήμαρχος: Γιάννης Σιαμσιάρης
Έλσα: Μαρίνα Σάττι
Τσαρλς: John Bicknell
Ένρυ: Μίνος Θεοχάρης
Γάτος: Αντώνης Πασβάντης
Γάιδαρος: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Sentry: Δημήτρης Κακαβούλας
Μουσικοί
Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης
Τσέλο: Καίτη Πάντζαρη
Τσέλο: Έλλη Φιλίππου
Πλήκτρα – Electronics: Γιώργος Πούλιος
Ιππότες
Ομάδα Helix
Αγγελική Δεληγιάννη
Αγγελική Ματοπούλου
Μιχάλης Πολ Μιχαήλος
Neil Andrian Blakemore
Ομάδα Cie Malabar
Jerome Charbonnier
Jerome Coue
Brice Durand
Laurent Quinkal
Karim Rande
Φύλακες
Ομάδα Teatr Biuro Podrozy
Bartosz Borowski
Lukasz Kowalski
Jaroslaw Siejkowski
Tomasz Wrzalik
Κουκλοπαίχτες
Ομάδα Sofia Puppet Theatre
Stefan Dimitrov, Dimiter Todorov
Συμμετέχουν 20 μαθητές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “δήλος”
Καλλιτεχνικοί Διευθυντές
Helix: Νίκος Χατζηπαπάς ΕΛΛΑΔΑ – Leader
Cie Malabar: Sylvestre Jamet ΓΑΛΛΙΑ – Partner
Teatr Biuro Podrozy: Pawel Szkotak ΠΟΛΩΝΙΑ – Partner
Sofia Puppet Theatre: Κυριάκος Αργυρόπουλος ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- Partner
Πρίσμα: Φούλη Παπαγεωργίου ΕΛΛΑΔΑ – Partner
Θέαμα βασισμένο στο κείμενο του E. L. Schawrz
ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ